Kul att veta

Måste säga att jag varit ganska duktig idag. Först tog jag en ganska lång promenad, har hittat en ny sväng jag kan gå som tar lite mer än en halvtimme. Sen har jag också tvättat två maskiner, vilket verkligen behövdes! Har också äntligen ringt och bokat om min tandläkartid eftersom jag skulle vara i skolan den dagen jag skulle dit. Blev en månad senare, men nu när det kostar massa pengar gör det inte mig nått om det skjuts upp ett tag. Hoppas att jag inte har nå hål!

Nu till det som är kul att veta:
Satt och läste mina anteckningar från psykologi-kursen och kom ihåg en rolig sak vår lärare berättade:
I hypofysen (vart den sitter och så har jag på något vis lyckats glömma) produceras bland annat Oxytocin, ett ämne som är viktigt för anknytning till andra människor. Det produceras extra mycket sådant vid t ex: beröring av bröstvårtor, höga ljud och när livmodern utvidgas. Det är ett viktigt ämne som t ex hjälper till när en nybliven mamma skapar ett band med sitt barn. Sedan gav han ett exempel som jag tycket var riktigt roligt. Tänk när man ute på krogen och det spelas hög musik runt omkring, sen ser man en riktig snygging och så blir man "kär" efter 5 sekunder. Det är ju lite så faktiskt, folk träffas ute och tror att dom träffat sitt livs kärlek. Det kan ha att göra med den höga musiken som gör att kroppen producerar extra mycket oxytocin! Han berättade också att det här ämnet produceras lättare hos oss kvinnor, så om en tjej blir "klängig" när det är dags att gå efter att hon följde med hem en kväll(...) kan det faktiskt bero på en kroppslig sak som hon inte ens är medveten om själv, och inte på att hon är konstig eller lite psycho.
Så tänk på det nästa gång ni är ute, det kanske inte är äkta kärlek utan bara kroppen som spelar er ett spratt.

Imorgon ska jag få kolla på en lägenhet! Hoppas att den är fin, och att det kanske blir mitt framtida hem. Sen ska jag till Stockholm! Och få äta sushi..det är sååå gott. Hoppas jag hittar nå fint när mamma och jag ska kolla affärerna, behöver nya kläder.
Time to sleep.
/Jenny*

trött, men glad

Gud vad trött jag har varit idag. Somnade riktigt gott på tåget både till gävle och sen på hemvägen. Det är så himla skönt att vara ledig nu och veta att imorn får jag sova så länge jag vill. Jag har inga speciella tider att passa. Något jag verkligen inte gillar är att måsta ställa alarm och vakna av det, när jag egentligen bara vill ligga kvar under täcket och sova en stund till. Problemt nu är att jag nästan måste ställa alarm även om jag är ledig, annars kan jag sova bort hela dagen. Sov till tre en dag för inte så länge sen.. känns verkligen inte roligt att vakna så sent. Jag har tänkt gå till läkaren för att kolla vad det kan bero på. Jag kanske har för lite av något ämne i kroppen, skulle vara skönt att veta om jag kunde göra nått åt det. För att ställa alarm på 12 och fortfarande vara trött då är inte roligt.
Den här dagen har jag varit riktigt nervös inför, idag kom utbytes-studenterna till vår klass och vi blev indelade i grupper. Var så orolig att jag skulle hamna i nån grupp där jag inte skulle säga nått, blir lätt så om  nån i gruppen till exempel tar över alltihopa och pratar hela tiden. Vi blev först indelad i en grupp på morgonen där vi satt och disskuterade vad det innebär att bo i Europa. Det var en jätte bra grupp tycker jag och tjejen från Belgien som var med i vår grupp var super trevlig och det var kul att lära sig saker om hennes land. Jag visste till exempel inte att Bryssel var Europas huvudstad, men det vet jag nu:) Visste faktiskt inte att Europa hade en huvudstad..
Först trodde vi att det var den gruppen vi skulle jobba i resten av tiden också, men det skulle bli nya grupper. Så blev jag nervös igen, för det fanns en chans att den gruppen skulle bli jobbig att vara med i. Men den blev också jätte bra:) Var med en tjej som jag gick med förra terminen också och det är skönt att ha någon som man vet vem det är sen förut. I den nya gruppen var det också en tjej från Belgien, som var precis lika trevlig som tjejen jag var med på morgonen! Vi var bara tre stycken i vår grupp idag för vi saknar två stycken. En tjej från Sverige som var sjuk idag och en tjej från Spanien som skulle komma till Sverige nu i helgen. Och jag tror inte att dom kan vara så hemska att gruppen blir jobbig att vara med. För just nu känns det jätte bra! Ville nästan inte gå när jag skulle gå tidigare för att hinna med två tåget, men det var riktigt skönt att komma hem i bra tid idag. Kom hem före fyra istället för sex. Dom två timmarna kan betyda mycket. Jag var iallafall på väldigt bra humör på hemvägen och nu behöver jag inte längra vara orolig för grupperna. Var faktiskt inte så pinsamt att prata engelska heller. Ioförsig har jag haft ganska lätt för engelska och fått höra att jag pratar rikgtigt bra av lärare och så. Men i en sån här situation kan det hända att man blir nervös och inte får fram det man vill säga. Men det gick bra:)  Tjejerna från Belgien var super duktiga på engelska båda två så det kändes väldigt roligt och bra. Det ska nog inte bli så svårt för oss att förstå varandra och jobba bra ihop i vår grupp.

Det är så skönt att veta att jag är ledig imorn.. kan sitta här framför tvn och bara lata mig:) Och det ska jag göra ett tag nu.
/Jenny*

Jobbig dag

Idag har det inte varit roligt.. och det här är varför:
Först när jag vaknade kände jag att jag hade ont i halsen, sen så gick jag hemifrån för sent och måste springa en bit för att inte missa tåget. Efter att jag sprungit halva biten och började gå igen fick jag så grymt ont i halsen och jag kunde inte andas. Sen hade jag ont varje gång jag tog ett andetag i en halvtimme innan det äntligen började släppa. Men då kom hostan istället.. sån där jobbig hosta som riktigt bränner. Så förkylningen är här.
När vi sen kom till skolan var det bara att vänta 45 minuter på att lektionen skulle börja. Idag hade vi kursen "grundläggande psykologiska processer" och vi pratade om nervsystemet och hjärnan..och det finns väldigt mycket att veta om nervsystemets uppbyggnad och hur allt fungerar. Jag tycker att det är jätte intressant att lära sig vilka olika delar av hjärnan som kontrollerar vad, men allt på en gång blir alldeles för mycket! Och antagligen var det inte allt vi gick igenom ändå. Den sista timmen blev riktigt jobbig och till slut gav jag nästan upp. Så många svåra ord man ska lära sig och vad som gör vad..
Efter skolan fick jag lite hudvårds- och sminktips av en tjej som säljer för märket Mary Kay. Det var jätte roligt att få prova de olika rengöringarna och cremerna, men det tog mycket längre tid än jag räknat med. Blev mycket prat på slutet om hur det funkar att sälja för dem och så, och min hjärna var redan fullproppad med massa information. Och inte hann jag shoppa nått som jag hade tänkt heller..
Efter allt lyssnande hade jag världens huvudvärk på tåget hem och jag är så himla trött! Imorn är en tidig dag.. måste åka 6-tåget och sen slutar vi tre. Börjar nio så imorn blir det också till att vänta 45 minuter på skolan innan lektionen börjar. När vi slutar sen får jag vänta till 4-tåget innan jag kan åka hem.
Nu har jag massor att göra känns det som, ska packa inför imorn, duscha och sen blåsa håret och så ska jag läsa igenom en artikel vi ska prata om imorn. Så det blir väl en sen kväll och inte mycket sömn..

Just nu känns allt tungt faktiskt. Men på fredag så kanske det vänder. Först ska vi förhoppningsvis få kolla på en lägenhet i gävle som eventuellt kan bli min sen, om ingen hinner pay up innan dess och köpa lägenheten. Sen bär det iallafall av till stockholm och då får jag ta igen den shopping jag missade idag:) Så allt känns inte helt hopplöst, det finns något att se fram emot.

Nu ska jag hoppa in i duschen.
/Jenny*

Vill ha!

Gud vilken cool tröja jag hittade på nelly.com! En Obama-tröja. Passar mig med tanke på mitt första inlägg också:) Den här bara ska jag ha.. problemet är bara att välja färg, den finns i tre färger och alla är lika snygga.
Men nån av dom ska det bli!

/Jenny*


Fun fun

Igår var vi ut och kikade in puben som nyöppnade typ förra helgen. Det blev riktigt roligt faktiskt och man fick träffa lite folk. Kul när det händer nått lite extra och det blir lyckat! Träffade en som var släkt med en tjej från "mitt" dagis också. Och den tjejen är så söt! Det var hon och en annan tjej som man hade lust att äta upp ibland för dom är så gulliga. Ioförsig har dom charmat mig allihopa där på dagis. Men jag började så klart prata dagis med honom och skryta lite om "mina" barn.
Var en evighet sen jag hade min praktik där men det är fortfarande "mitt" dagis. Så härliga barn och trevlig personal. Och jag har faktiskt vikarierat där efteråt så det är fortfarande mina barn tycker jag:)
Dom ville faktiskt att jag skulle jobba nu på tisdag och onsdag men så klart går jag i skolan just dom dagarna.. då blev jag lite lessen. Var där förra veckan efter att inte ha varit där på länge och jag trivs där fortfarande.
 Dom äldre pojkarna har kommit i en "rolig" ålder då könsord och sånt är väldigt roligt.. Men ju mer jag går den här utbildningen så tycker jag att man inte ska göra en så stor grej av det. Dom flesta barn kommer till den fasen och då kan dom väl få avreagera sig lite tills det inte är lika roligt längre. Hade jag sagt att "så får man inte säga..gnäll gnäll gnäll" så hade dom säkert sprungit runt och skrikit "tuttar" hela dagen. Dom vet ju knappt vad dom säger egentligen, bara att vissa ord är lite "fula" och att man är busig om man använder dom.
Sen så ville dom att jag skulle jaga och pussa dom. Men jag tyckte inte riktigt att kändes rätt att fröken sprang runt och lekte pusslekar med barnen.. förresten ska man inte säga fröken längre har vi pratat om på skolan. Barnen ska säga ens namn istället. Men jag tycker att fröken är ett så gulligt ord:) Fast det är väl lite omodernt egentligen.
Nä, hoppas att dom vill ha hjälp nån mer dag när jag kan komma dit. Visst är det skönt att ha sin ledighet för det är riktigt jobbigt i skolan ibland. Men det är alltid bra att tjäna pengar och särskilt när man har roligt!

Have a nice day
/Jenny*

Kaaallt..

Jäklar vad det blåser idag.. tog en promenad och det var inte den mysigaste promenaden direkt. Men uppfriskande!
Brukar försöka gå en haltimme, helst varje dag(har inte lyckats så bra med det), men idag blev det en kortare.
Det viktiga är iallafall att jag gjorde det! Är riktigt skönt att få komma in och värma sig efter att ha tagit en promenad. Plus att jag kan känna mig stolt som faktiskt tog mig ut. Jag borde ut en sväng varje dag, men det blir lätt att jag inte riktigt orkar det.. Väldigt synd, för kroppen mår nog väldigt bra av att få se lite solljus och få andas friskluft. Jag tar mig kanske dit sakta men säkert och snart kommer jag ta den där promenaden varje dag.
Det är särskilt nu på helgen som det behövs.. när man glufsar i sig av allt möjligt onyttigt. Varje fredag skyndar man sig upp på affären och stoppar hela vagnen full känns det som. Det jag brukar längta mest efter är faktiskt Coca Cola. Jag är en riktigt läsk-tjej! Försöker hålla mig borta från onyttigheter under vardagarna, men eftersom jag har värdelös disciplin när det gäller sådant händer det att något mumsigt slinker ner ibland ändå. Det jag faktiskt sköter mig med är läsken. Så när det sedan är okej att dricka Cola blir det bråttom till affären:)
Jag skulle vilja börja med typ aerobics eller någon dans för röra lite på mig. Är grymt kul att dansa! Får se om det blir när jag flyttar till gävle. Antar att det finns mer att välja på där än här i Järvsö..

Nu är det dags att äta lite och duscha. Sen tror jag att det blir tv-tittande, men det förtjänar jag ju faktiskt nu när jag varit ut och gått:)

/Jenny*

Coolt

Obama är president!
Jag lyssnade på hans tal i tisdags efter att han svurit eden och blivit USA:s första svarta president någonsin.
Jag är så himla känslig så jag började så klart snyfta.. inte så konstigt egentligen för det var ett grymt tal!
Läste det nyss igen också, vackert vackert. Särskilt en del som får mig extra känslig:
"This is the meaning of our liberty and our creed - why men and women and children of every race and every faith can join in celebration across this magnificent mall, and why a man whose father less than sixty years ago might not have been served at a local restaurant can now stand before you to take a most sacred oath."
Hans pappa hade kanske blivit nekad att äta på en viss restaurang på grund av hans hudfärg, men nu är hans son USA:s mäktigaste man.
Och han har inte bara USA på sin sida, även i resten av världen hoppas och tror vi på honom.
Kändisarna gillar förändringen också, de flesta amerikaner har nog tröttnat på hur det har sett ut nu i 8 år..

Nu blev det väldigt politiskt, men det här är något som betyder mycket för mig. Tänk om alla fördomar liksom kunde försvinna..

/Jenny*

RSS 2.0